ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ÇELTİKÇİ

çeltikçi burdur
. Çeltikçi İlçesinin kesin olmamakla birlikte ilk yerleşim yeri olarak bugünkü adı ile Cami Mahallesi ve Arvallı (Bağsaray) yakınlarında olduğu söylenmektedir.
 Çeltikçi ilçesinin kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu hakkında kesin ve açık bir kayıt bulunmamasına rağmen 1725 yıllarında “KOKLAN” Beyleri sülalesinden olduğu söylenen bir kişinin pınarlı boğaz adı verilen derenin ağzına gelerek yerleşmesiyle bugünkü
Konak mahallesinin oluştuğu rivayet edilmektedir. Bu günkü adıyla Cami Mahallesi, Arvallı (Bağsaray) yakınlarında ikamet eden ailelerin su kaynaklarının ve arazinin kıt oluşu nedeniyle göçerek bu bölgeye yerleşmesiyle oluşmuştur. Daha sonraki yıllarda Burdur tarafından ilçeye
girişinin sağ ve sol yakalarında pirinç ekilmesiyle ilçeye “ÇELTİKÇİ” ismi verilmiştir. Halkın rivayetine göre Çeltikçi Ovası Sultan Hamit’ in çiftliği olup 1914 yılında 1. Dünya savaşı ilanında Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmezden evvel Harbiye Nazırı Enver Paşa Antalya’ya yaptığı bir gezide Çeltikçi’de durarak halkla konuşup anlaşarak bedeli 12 yılda ödenmek üzere araziyi halka vermiştir. Arazinin halk tarafından alınmasından sonra bu günkü iki mahalle oluşturulmuş, daha sonra bu mahallelerin birleşmesiyle Haziran
1968 de Çeltikçi Belediyelik olmuş, ilçe oluncaya kadar da Nahiye Müdürlüğü ile idare edilmiştir. Çeltikçi 1990 yılında, 3644 sayılı kanunla ilçe yapılmış olup, 26 Temmuz 1991 yılında ilk Kaymakamın göreve başlamasıyla da fiilen ilçe olmuştur.
 ÇELTİKÇİ İLÇE İDARE
 İDARİ YAPI İlçe Merkezinden geçen Burdur-Antalya Karayolu ilçeyi ikiye bölmektedir. İlçemiz iki mahalleden oluşmakta; bunlar ‘Konak’ ve ‘Cami’ mahallesidir. Cami Mahallesi; İlk yerleşim merkezi durumundadır. Cami mahallesindeki evler seyrek dizilmiş olup daha planlıdır. Konak Mahallesi; Yerleşim yeri olarak evler birbirine yakın olarak sıralanmıştır.
 Mahallenin arka tarafı dağlık olup son yıllarda kuzey-güney istikametinde karayolunun etrafında evler yoğunlaşmaya başlamıştır İlçede yeni yapılan Hükümet Konağı’nda bulunan; Kaymakamlık Makamı, Nüfus Müdürlüğü, Tapu Kadastro, Özel İdare ve Mal Müdürlüğü’nde halka kamu hizmeti verilmektedir. Çeltikçi Adliyesi, nüfusun az olması ve tasarruf tedbirleri doğrultusunda kapatılmış olup,
Bucak Adliyesi’ne taşınmıştır. “Çeltikçi Sağlık Ocağı” ilçe halkına sağlık hizmetleri sunmaktadır. İlçede; Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım İlçe Müdürlüğü’de bulunmaktadır. Bağsaray kasabası; Yukarı ve yaka mahallesi olarak iki mahalleden oluşmuştur. Kasaba, yerleşim yeri olarak dağların arasına sıkışmış kalmış bir derenin kenarında kurulmuştur. Kasabada yeni yapılar çoğalmaktadır. Gelişmiş bir kasaba görünümündedir. Bağsaray kasabasının halkı tarımla uğraşmaktadır. Sebze ve meyve üretir. Yapılan üretim teknolojik tekniklerden yararlanılarak yapılmaktadır. Teknolojinin üretimde kullanılması üretim maliyetini düşürmüştür. Yörenin en fazla sebze ve meyve üretilen yeridir. Burada üretilen meyve ve sebzeler Antalya, Burdur, Isparta ve Bucak ve benzeri pazarlama nakledilir. Kasabanın dağlar arasına kurulu olması nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir.
Bunun doğal sonucu olarak, yörede ilk defa turfanda sebze bu kasabada yetiştirilmektedir. Bağsaray kasabasına göç diğer yerlere nazaran azdır. İlçemize bağlı en büyük köy Kuzköy’dür. Kuzköy 1036 nüfusa sahip olup iki mahalleden oluşur. Evler birbirine çok yakın olarak dizilmiştir. Köyün gelişme durumu iyidir. Halkın büyük bir bölümü karayollarında ve Devlet Su işlerinde, Köy Hizmetleri müdürlüğünde işçi olarak çalışmaktadır.[1] Köyün en güzel yönlerinden biri lezzetli narın bu köyde üretilmesidir. İlçemize bağlı olarak ikinci büyük köyümüz Çebiş köyüdür. Nüfusu 590 dır. Yapılar eski olup yeni yapıların sayısı azdır. Yeni yeni gelişmeler mevcuttur. Bu köyümüzde ceviz üretimi yaygındır. Üçüncü büyük köyümüz yukarı ve aşağı mahalleden oluşan Güvenli’ dir.
 Nüfusu 500 dür. Yukarı Güvenli köyü ilk kuruluş yeridir. 1969 yılında heyelan nedeniyle köyün alt tarafına şu anki aşağı mahallenin olduğu yere Devlet tarafından yapılmış afet evlerinin kurulmasıyla bu mahalle oluşmuştur. İlçemizin dördüncü köyü olan Tekke köyü 242 nüfusa sahip olup Burdur- Antalya Karayolunun üzerine, dağlık alanda kurulmuştur. Genellikle yeni yapılan evler bulunmakta olup gelişmeye açık bir köyümüzdür. İlçemizin son köyü Ovacık köyü olup nüfusu 100'dür.
ÇELTİKÇİ İLÇE COĞRAFYA
Çeltikçi Burdur İl Merkezinin güney doğusunda olup, İl Merkezine uzaklığı 31 km.dir. İlçemizin güney doğusunda Bucak İlçesi, Kuzeyinde ise Ağlasun ilçesi bulunmaktadır. Bazı önemli İl Merkezlerine uzaklığı ise şöyledir. Antalya 90 km., Isparta 60 km., Ankara 450 km. Afyon 200 km., Denizli 200 km. ve İstanbul 700 km. dir. Kuruluşunda bir kasaba ve 10 köy bağlı olan İlçe, çeşitli nedenlerden dolayı bazı köylerin referandum neticesinde ayrılması sebebiyle
 şu anda 1 kasaba ve 5 köye sahiptir. İlçemizin ulaşım yönünden sıkıntısı yoktur. İlçemiz coğrafi haritalarda Göller Yöresinde yer alıyor görünmekle birlikte, İlçe sınırları içerisinde sadece Çeltikçi Beli mevkiinde Karaevli gölü bulunmaktadır. Ancak son yılların kurak geçmesi nedeniyle mevcut bu göl kurumuş olup, Kışın yağışlar olduğunda bir bataklık görünümündedir. İlçede kayda değer akarsu yoktur.
Ancak kışın bol yağış olduğu zaman Onaç çayı ve Çeltikçi çayının suları çoğalır, Yaz aylarında kurur. Burdur İlinin en yüksek dağı olan Kestel dağı İlçemize bağlı Bağsaray kasabasına paralel olarak uzanmaktadır. İlçemizde yer alan mevcut tepeler ise ağaçsız dar ve maki bitki örtüsüyle kaplıdır. İlçemiz toprak yönünden oldukça zengindir. Kuzköy ve Çeltikçi ovaları kayda değer büyüklüktedir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 850 m.dir. İlçemiz; Ülkemizin güney batısında olması dolayısıyla, hem Akdeniz, hem de karasal iklim etkisinde olduğundan tipik bir geçiş iklimine sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak, Kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz aylarında 40 dereceye çıkan hava sıcaklığı kış aylarında –5 dereceye kadar düşer. Ortalama sıcaklık 15 derece dolayındadır. İlçemizin toplam tarım arazi miktarı 45.238 Dk. Olup, birimlerine göre dağılımı şöyledir. Çeltikçi merkez 15.500 Dk, Bağsaray kasabası 15.450 Dk, Kuzköy 3.050 Dk, Çebiş 3.550 Dk. Güvenli 2.388 Dk, Tekke 3.300 Dk, Ovacık 2.000 Dk.dır.
 ÇELTİKÇİ İLÇE SOSYAL YAPI
 İlçemizde mevcut konutların yarısından fazlası ahşap diğerleri betonarmedir. Bağsaray Kasabasında konutların çoğunluğu ahşap olup, Köylerde ise %85 i ahşaptır. İlçemiz Merkez ile Kasaba ve Köylerinde halkın gelir durumu yeterli olmadığından sosyal aktiviteler yeterli değildir. İlçemize zaman zaman gezici tiyatrocular gelerek halka ve öğrencilere çeşitli oyunlar sergilemektedir. İlçemizde işyerlerinin sınırlı ve yok denecek kadar az olması nüfusa göre yetersiz kalmakta, işsizlik her geçen gün artmaktadır. İlçe de aşiret, şeyh, ağa yoktur. Sağlık hizmeti İlçe Merkezi ve Bağsaray Kasabasında bulunan Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yürütülmektedir. Her iki Toplum Sağlığı Merkezinde yeterli sağlık personeli vardır. 
ÇELTİKÇİ İLÇE İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
 Çeltikçi İlçesinde, karasal etkilerle ve yükselti nedeniyle az çok değişikliğe uğramış bir Akdeniz iklimi egemendir. Yazlar sıcak, kışlar oldukça soğuktur (Çeltikçi’ de temmuz ortalaması 24 oC, ocak ortalaması 1,6 oC). Yağışlar çoğunlukla kışın düşer, ancak özellikle dağlar arasındaki çukur alanlar, 500 mm'nin altında yağış alırlar ve bozkırımsı bir görünümleri vardır. Aynı nedenlerle az yer tutan ormanlar da (yaklaşık olarak. % 14), daha çok dağlar üzerinde görülür. Başlıca orman ağaçları ilin kuzey ve batı kesimlerinde karaçam, güney ve güneydoğu kesimlerinde kızılçam, meşe ve daha az yaygın olarak da en güneyde sedirdir.
ÇELTİKÇİ İLÇE NÜFUS
 31.12.2008 Yılı ADNKS Sonucuna göre İlçe Merkezinin nüfusu 2489, Bağsaray Kasabası 1992, Çebiş köyü 538, Güvenli köyü 425, Kuzköy 780, Tekke 202 ve Ovacık 75 olmak üzere toplam nüfus 6349 dur. Nüfusun %48,22 sini kadınlar % 51,78 ini erkekler oluşturmaktadır. İlçemizin merkezinde nüfusun çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İstihdam imkânı fazla olmadığından genç nüfus çevre İl ve İlçelerde çalışmaktadır. Dışarıda çalışanların çoğunluğunu da Antalya İlinde turizm sektöründe çalışan işçiler oluşturmaktadır. Kadın nüfusunun hemen hemen tamamı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlçede Gayrimüslim yoktur. Konuşulan dil Türkçe’ dir. Mahalli şivelerle konuşulmaktadır. Yöreler arasında fazla şive farkı bulunmamaktadır.
 ÇELTİKÇİ İLÇE ULAŞIM
 İlçemizde elektriksiz yerleşim yeri yoktur. Köylerimizin hepsinde içme suyu şebekesi bulunmaktadır. İlçemiz Merkezinde ve Ovacık köyünde kanalizasyon yoktur. Bağsaray Kasabası, Güvenli köyü, Tekke köyü, Çebiş köyü ve Kuzköy de kanalizasyon vardır. Eskişehir, Afyon üzerinden gelen D-650 karayolu İlçemiz içerisinden geçerek Antalya ya ulaşır. Bu yolda yük ve yolcu taşımacılığı oldukça yoğundur. Antalya Limanı güneyde en yakın deniz limanıdır. En yakın hava limanı ise yine Antalya ve Isparta Hava limanıdır. İlçenin Kasaba ve köyleriyle ulaşımı asfalt
yolla olup İlçeye uzaklıkları şöyledir. Bağsaray Kasabası 7 km., Çebiş köyü 6 km., Kuzköy 4 km., Güvenli köyü 7 km., Tekke köyü 6 km.ve Ovacık köyü 17 km.dir. İlçemiz Posta İşletme Müdürlüğü 2003 yılı itibariyle kaldırılmış PTT şube Memurluğuna düşürülmüştür. Toplam 1 personel ile hizmet vermekte olup mülkiyeti İlçe Özel idaresine ait binanın zemin katında hizmet vermektedir.
ÇELTİKÇİ İLÇE EĞİTİM
 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 15.10.1991 tarih ve 9098 sayılı emirleriyle teşkilatlanmış, Özel İdare Hizmet Binasının birinci katında hizmet vermektedir. İlçemizde eğitim tarihi eskilere dayanmaktadır. Daha önceleri İlçe Merkezinde yatılı Okul bulunmakta olup, çevre köylerden buraya eğitim için öğrenciler gelmekteydi. Şu anda yatılı okul mevcut değildir. İlçemiz Merkezinde 2, Bağsaray Kasabası, Kuzköy,
Güvenli ve Çebiş köyünde de birer tane olmak üzere 6 tane İlköğretim Okulu ve 1 adet Lise bulunmaktadır. Ovacık köyünde okul bulunmamakta, öğrencileri taşımalı sistemle eğitim öğretim sürdürmektedir. Tekke köyü ile Burdur Merkez bağlı Kartalpınar ile Sarıova köylerinin İlköğretim öğrencileri taşınarak
 İlçe Merkezindeki okullarda eğitimini sürdürmektedir. İlçemiz ve köylerinde erkek kız ayrımı yapılmadan okul öncesi ve ilköğretim devam % 100 düzeyindedir. İlçemizde okuryazar oranı % 99 dur. İlçemizde eğitim öğretim hizmetlerinde malzeme ve insan kaynakları en verimli şekilde kullanılmakta olup, okul başarılarının arttırılması için okul-veli işbirliği yapılmakta olup, eğitim materyallerinden faydalanılarak 8.sınıf öğrencileri için mesleğe yönlendirme gezileri düzenlenmektedir. Lise öğrencilerine Üniversitelere gezi düzenlenerek tanıtım yapılmaktadır. Kuzköy ve Bağsaray İlköğretim okullarında kurulan teknoloji sınıfları verimli şekilde kullanılmakta olup, muhtaç öğrencilere İlçemiz sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığı ile desteklenmektedir.
 ÇELTİKÇİ İLÇE EKONOMİ
 İlçemizde ekonomik hayatın tarihi gelişimi tarım ve hayvancılığa dayanır. Arazi varlığı şöyledir. Yüz ölçümü 14.700 Hektar. Tarım alanı 4.523 Hektar, Ormanlık/Fundalık 7.940 Hektar, Çayır/mera 850 Hektar, Tarım dışı arazi 1.250 Hektar. İlçemizde arazi dağılımı şöyledir. Sulu Kuru Toplam Çiftçi Aile Sayısı Çeltikçi Merkez 2.500 Dk. 13.000.Dk 15.500.Dk 414 Bağsaray Kasabası 7.295 “ 8.155 “ 15.450 “ 556 Çebiş köyü 200 “ 3.350 “ 3.550 “ 341 Güvenli köyü 475 “ 1.913 “ 2.388 “ 270 Kuzköy 1.200 “ 1.913 “ 3.050 “ 74 Tekke köyü 550 “ 2.750 “ 3.300 “ 155
 Ovacık köyü 200 “ 1.800 “ 2.000 “ 23 Toplam 12.420 “ 32.818 “ 45.238 “ 1.833 İlçemizin sanayi ve ticaret yönünden durumu; çiftçilik ve hayvancılık haricinde önemli yer tutabilecek ticaret ve sanayi yatırımları yoktur. Ağlasun yol ayrımında 1 tuğla fabrikası, 1 adet yem fabrikası, 2 Adet mermer işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca ilçemizde 4 adet Benzin istasyonu, kamyoncuların mola vereceği yerler vardır. Esnaf sayısı yeterli değildir. İlçenin ihtiyaçlarına cevap verememektedir. 
Bağsaray Kasabası ve köylerden birçok vatandaşımız Isparta-Burdur-Bucak ve Ağlasun Halk pazarlarına sebze yetiştirip götürmekte ve pazarcılık yapmaktadır. İlçe Merkezinde Pazartesi, Cumartesi günleri’ de Bağsaray Kasabasında Pazar kurulmaktadır. Ayrıca Bağsaray Kasabasında sebze hali bulunmaktadır.. İlçemizde önemli sayılabilecek miktarda (45.238 Dk.) araziye sahiptir. Bu arazilerin (12.420 Dk.) halen sulanamamaktadır. İlçemiz merkezinde sulanabilen arazi Kayalı mevkiinde olup, suyun büyük bir bölümü sondajla elde edilmektedir. Mazot ve elektrik tüketimi ile üretilebilen mahsulün maliyetini artırmakta bu ise çiftçiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Sulanabilen arazilerde özellikle Bağsaray Kasabasında sebzecilik yaygın bir şekilde yapılabilmektedir. Buğday üretiminden memnun olmayan çiftçiler son yıllarda bağcılığa ve sebzeciliğe yönelmişlerdir.
 İlçemiz hububat olarak buğday, arpa, yulaf, mısır, sanayi bitkisi olarak tütün ve haşhaş, yağ gülü, baklagillerden nohut, kuru fasulye, sebze olarak domates, biber, patlıcan, kabak, Salatalık, taze fasulye, taze barbunya, kavun, lahana, marul, soğan, sarımsak, karpuz yetiştirilmektedir. Meyve olarak armut, elma, muşmula, erik, iğde, kayısı, kiraz, şeftali, vişne, nar, badem, ceviz, Zeytin ve üzüm yetiştirilmektedir. İlçemizde yem bitkileri olarak yonca, korunga, fiğ, Macar fiği ve mısır yetiştirilmektedir. İlçe Merkezi ve köylerinde 400 adet traktör ve diğer zirai ekipman bulunmaktadır. İlçemizde kuraklığa ve buna bağlı olarak tarıma alternatif olarak ithal süt ineği sayısında önemli artış olmuş, İlçe Merkezi ve köylerimizde günlük
 15 ton süt üretilmektedir. Süt inekçiliğinin İlçe ekonomisine olumlu katkısı büyüktür. İlçemizdeki hayvan varlığı şöyledir: 1950 adet yerli koyun, 500 adet kıl keçisi, 5777 baş saf kültür ırkı sığır, 50 adet at, 165 adet eşek, 1000 adet kanatlı bulunmaktadır. Süt toplama ve bunun mandıralara ulaştırılması için ilçemiz kasaba ve köylerinde kurulu, Bağsaray S.S. Sulama kooperatifi, Çebiş köyü S.S.Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kuzköy S.S.Sulama kooperatifi, Güvenli S.S.Sulama Kooperatifi, Ovacık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vardır İlçemizde sadece T.C. Ziraat Bankası Şubesi mevcuttur. İlçe Merkezi ve Bağsaray Kasabasında olmak üzere iki adet Tarım Kredi Kooperatifi vardır. Bağsaray Kasabasında her yıl Mayıs ayında yayla şenliği yapılmaktadır.
TARIM VE HAYVANCILIK DURUMU İlçemiz toprak yönünden zengindir. Çeltikçi ovası oldukça geniştir. Sulanabilen arazilerde ağırlıklı olarak sebzecilik, bunun yanında az miktarda pancar ve tütün üretimi yapılmaktadır. Suyun büyük bir çoğunluğu sondajla elde edilmektedir. Elektrik enerjisi kullanılarak dalgıç pompalar aracılığıyla sulama sağlanmaktadır. Sulamanın olmadığı arazilerde tahıl ürünleri, soğan, kavun ve karpuz ve bağcılık yaygındır. Konak Mahallesi’nde tarımla uğraşanlar bağcılık, tahıl, gül ve haş haş üretiminde bulunmaktadır.
 Cami Mahallesi’nde ise bu ürünlerin yanında sebze, şeker pancarı, tütün ve meyve üretiminde bulunmaktadır. Halkın çoğunluğunun geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Cami Mahallesinde sulama yapılan arazilerde sebze ve meyve dışında yonca ve mısır üretimi son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. Üretimdeki bu artışın nedeni devletin yürüttüğü destekleme projeleridir Üretilen tahılın çoğunluğu hayvan yemi üretiminde kullanılmaktadır. Tahıl ürünleri olarak; buğday, arpa, yulaf ve fiğ üretimi yapılmaktadır. 
Sebze diyarı olarak anılan ilçemizde üretilen sebzeler, civar illerden gelen toptancılar tarafından çok ucuza alınmaktadır. Çiftçinin hakkı gözetilmemektedir. İlçede kurulan pazartesi halk pazarında üreticiler az miktarda sebze ve meyvelerini satışa sunmaktadır. İlçede seracılık alanında az miktarda karanfil ve yeşillik (marul, tere vb.) üretimi yapılmaktadır. Coğrafi olarak seracılık için çok uygun mekânlar mevcuttur. İlçede çiftçilerin çoğunluğunun traktörü ve tarım araçları mevcuttur. İlçede hayvancılık yaygındır. Halkın büyük gelir kaynağını oluşturan sütçülük ilçe ekonomisinde olumlu bir değişime sebep olmuştur. Süt üretimini arttırıcı yonca ve pancar küspesi kullanılmaktadır. İlçe merkezinde üretilen sütleri özel süt toplayıcıları günlük olarak toplamakta, il merkezinde ve komşu ilçe Bucak’ta bulunan süt mandıralarına satılmaktadır
 SANAYİ VE TİCARET DURUMUİlçemiz sanayi ve ticaret alanındaki yatırımları bakımından çok zayıftır. Alt yapı bakımından, Burdur-Antalya Karayolu’nun ilçe merkezinden geçmesi, büyük illere yakınlığı konusunda avantajlı olmasına rağmen herhangi bir yatırım yapılmamıştır. İlçe de bulunan sanayi ve ticaret müesseseleri; Ağlasun yol ayrımında 1 adet tuğla fabrikası, yeni yapılmış olan yem fabrikası, birde mermer fabrikası, inşaat malzemesi satış yeri, un değirmeni, iki adet ekmek fırını ve pide salonu mevcuttur. Bunun dışında küçük çaplı işletmeler; bakkal, market, büfe, ayakkabı, konfeksiyon, beyaz eşya, mobilya alanlarında faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu tür işletmelerinin sayısının az olmasının nedenleri arasında; nüfusun az olması ve diğer pazar alanlarına yakınlığıdır. Bu işletmeler dışında ilçe merkezinden geçen Burdur Antalya Karayolu üzerinde dört adet akaryakıt istasyonu mevcuttur. İlçenin mevcut sanayi sitesi yoktur. Küçük çapta motorbisiklet tamircisi mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder